www. Salsa Maastricht .nl

DDL Editie Maastricht - 1 december 2006


MIEMESTREECH

Manon Machiels (40), adviseur onroerend goed en voorzitter van Salsa Maastricht, zorgt ervoor dat Maastricht meer en meer aan de salsa verslingerd maakt.
       Salsa?
"Ik was vanaf het eerste moment betoverd. Kwam er toevallig mee in aanraking. De Cubaanse danseres Clarita gaf les aan medewerkers van de universiteit. Zij is voor mij de vleesgeworden salsa. Ik ben op haar afgestapt. We zijn begonnen bij Châlet Bergrust. Op een gegeven moment moesten we daar weg. Ze is nog meegegaan naar D'n Hiemel, maar moest uiteindelijk terug naar Cuba. Wij zijn de enige dansschool die Cubaanse salsa doet. Ik ben natuurlijk geïnfecteerd door Clarita, maar dat is voor mij de oer-salsa. Je danst door de hele zaal, het is gewoon vrijer. Nee, ik ben nog nooit in Cuba geweest. Dat staat nog op m'n verlanglijstje."
       Salsa Maastricht? "Ik leid Salsa Maastricht. Puur als hobby. Maar het is mijn pakkie-an. Salsa Maastricht organiseert workshops en danslessen. We hebben twee docenten. Ik ben er elke vrijdag bij. Heb dan ook les. Het is drie jaar geleden uit het niets ontstaan en nu hebben we al vijf groeperingen: zo'n honderd leden. Het krijgt steeds meer impulsen. Ik geloof in de bundeling van krachten. Samen met D'n Hiemel en Super Latin Entertainment hebben we Heavenly Salsa opgericht. Onder die noemer programmeren we duidelijker. In D'n Hiemel is nu elke vrijdagavond vrij salsadansen. Een keer in de twee maanden treedt er op zaterdagavond een vooraanstaande salsaband op en de eerste zondag van de maand beginnen we met een salsamatinee: gratis dansen van vier tot acht, met ook nog een gratis welkomstdrankje. Salsa leeft in Maastricht. Wij hebben een goed publiek: ouderen en jongeren, veel nationaliteiten, de sfeer is altijd prettig, niemand vliegt uit de bocht."
       Genoeg mannen? "Het is waar dat bij ons vrouwen in de meerderheid zijn. Maar dat is geen probleem. Je kunt je bij ons zonder partner aanmelden. Wij zorgen voor voldoende leenmannen. Er is een structureel mannentekort. Ik denk dat het komt, omdat sommige bewegingen uitdagend kunnen zijn. Niet alle mannen weten daar raad mee. Vrouwen zijn ritmischer. Toch: er worden steeds meer mannen over de streep getrokken. Nee, er is geen dresscode. Alles kan, van frivool tot spijkerbroek en gympen."
       Trots van Maastricht? "De stad heeft veel eigen kwaliteit, die voor een groot deel bepaald wordt door de historische binnenstad, maar die ook te danken is aan bestuurders, die aandacht geven aan die kwaliteit. Ik denk dat bijvoorbeeld de strenge regels van de welstandscommissie ertoe hebben bijgedragen dat de stad zo mooi en compact is gebleven. Die aandacht is er trouwens ook weer voor de nieuwe gebouwen in de stad."
       Wat mag niet verdwijnen? "De Mestreechter taol vind ik een belangrijk element voor de sociale cohesie, symbool van de eigenheid. Het hangt samen met het hechte verenigingsleven en de tradities, die typisch voor Maastricht zijn. Waarbij ervoor gewaakt moet worden dat de stad zich niet naar binnen keert. Traditie is goed, maar mag niet ten koste gaan van de vooruitgang."


 

Manon Machiels.

foto Peter Schols


       Wat mist Maastricht? "Het is niet het meest vrolijke antwoord, maar Maastricht mist een crematorium. Het idee dat mensen op zo'n trieste dag ook nog naar Heerlen of Geleen moeten, daar zakt je de moed toch van in de schoenen?"
       Huidvleis? "Niet lekker. Doe mij maar een broodje modder bij Tribunal, met gehakt uien en cocktailsaus."
       Avondje stappen met? "Toots Thielemans. Een grote en ontzettend bescheiden meester, die ik twee keer live heb gezien. Hij geeft alle credits aan de mensen met wie hij speelt. Een prachtmens. En ik moet opschieten, want hij schijnt ernstig ziek te zijn."
       Favoriete horeca? "Ik ken maar één kroeg waar bijna iedereen komt: Tribunal. Hier komt God en Gerrit bij elkaar. Van overall tot driedelig grijs, van 18 tot 88 jaar."
       Mooiste plek? "Buitengoed Slavante. Ik denk wel eens: die wortels van die boomstronken daar, dat zijn mijn wortels. Je voelt je daar onderdeel van een groter gebied. De Euregio. Je bent al buiten Maastricht, ver weg van het lawaai."
       

Vanavond gratis workshop salsa, met gratis welkomstdrankje. 20.30 uur in D'n Hiemel. Aanmelden via info@salsamaastricht.nl, www.salsamaastricht.nl. Zaterdag International Salsanight bij Fort Sint Pieter, vanaf 21.00 uur.

ENGELIEN BEKER


  Site developed by JLGsoft